Typer av Naturliga Tvålar – Hur Gör man Svavel, Castilian, Marseille och Andra Tvålar?

I århundraden har människor haft behov av att tvätta sig och de olika typerna av tvålar har utvecklats i takt med detta behov. De första tvålarna som användes gjordes från vegetabilisk olja eller animalisk fett, med natriumhydroxid, och har sitt ursprung från Mesopotamien. Tvåler som är naturliga, magiska eller handgjorda har en rik historia med enastående egenskaper som anses ha speciella fördelar. Oavsett om man är ute efter ett miljövänligt alternativ till traditionella kommersiella produkter eller att man är beredd att utforska magi, helt naturliga tvålar har mycket att erbjuda.

Svaveltvålen

Svaveltvålen (sodium sulfacetamid) är en fetthaltig tvål som ofta förespråkas för sitt insekts- och bakterie undertryckande egenskaper. Vid tillverkningen av svaveltvålen blandas tekniskt gjutet svavel med talloljepast, som bidrar till en dos av fuktgivande fördelar. Doft är också viktigt för att göra svaveltvålen lättare att tillgå, så även oljor som abba, sandelträ eller citron används för att mildra den aningen lätt kväljande lukten av svavel.

Svaveltvålen är billig och lättillgänglig, vilket gör den till ett offensivt bekämpningsmedel mot olika infektioner. Det rekommenderas starkt att man använder svavelprodukter med försiktighet, som de kan torka ut huden. Andra biverkningar som kan upplevas är beroende på vilken mängd svaveltvål som används.

Tvålen från Castille

Tvålen från Castille är tvålar som är gjorda från 100% olja och är mångsidiga till användningsområdet. Denna populära tvåltypen är berömd för sin mycket milda natriumhydroxid, vilket gör den väldigt mjukande för huden. Den är perfekt för att tvätta kläder, handtvätt, kroppsrengöring och det till och med för att göra special hår och ansiktsmasker.

Tvålen från Castille är en produkt som ofta tillsätts naturliga ingredienser som jojobaolja, ricinolja och sheasmör, för att få en tvål som är allmänt bra för att hålla huden återfuktad. Samtidigt finns det rena versioner som kanske inte är så tåliga, dessa rekommenderas för personer som har hud som är känslig mot syntetiska tillsatser.

Marseille-tvålen

Marseille-tvålen är en mycket populär typ av tvål som används världen över. Det är en produkt som har använts sedan medeltiden och som sägs ha förmågan att ta bort olja, jord och smuts. Även denna är berömd för att den är extremt mild och fuktgivande vilket gör den idealisk att använda som ansikts- och kroppstvål, klädtvätt eller för rengöring av kök och badrum. Dessutom rekommenderas den oftast för personer som har känslig hud.

De som tillverkar Marseille-tvål skapar den genom att först koka den från olja eller fett, företrädesvis palmbaserade råvaror. De oljorna blandas med natriumhydroxid, så kallat lutning, och salt. Efter en kokningsprocess som kan ta upp till ett år, är Marseille-tvålen klar. Doften är mild och kan variera beroende på ingredienserna som används vid tillverkningen.

Kallpressad tvål

Kallpressad tvål är en naturlig tvål som tillverkas utan att behöva upphettas. Det innebär att de oljor som används inte förändras, vilket gör att de aktiva ingredienserna är intakt. Tvålen är även fria från animaliska produkter och kemiska tillsatser som parfym och är perfekt för att skapa en mild men effektiv tvål. Dessutom kommer många typer av kallpressad tvål med fördelar för lukt och hudhälsa och kan även ha egenskaper som antibakteriellt, antiseptiskt och antifungalt.

Kallpressad tvål görs ofta med oljor som kokosnötolja, olja av solrosfrön, olivolja eller, i mindre grad, palmolja. Kallpressad tvål innehåller också hydroxiden natrium. För att avlägsna den kliande och torra känslan man kan få från tvålen, är den ibland tillsatt Ethanoll, glycerin, eteriska oljor eller andra naturliga tillsatser.

Krämtvål

Krämtvål är en typ av tvål som har svallats länge, är mjukare än annan vanlig tvål och som kan användas för skonsam rengöring. Dess unika och milda lösning gör den till ett måste för personer som har känslig hud eller som behöver rengöring som inte torkar ut. Förutom att den är allmänt hydratiserande, tillåter den även användarspecifika ingredienser tillägnas individuella behov.

Krämtvål innehåller oljor som behåller alla vårdande ingredienser som finns i oljorna. Dessa oljor blandas med eteriska oljor för en mild doft av aromatiska örter som rosmarin, eukalyptus, geranium eller lavendel. Natriumhydroxid tillsätts, för att bilda en blandning som tillåter oljorna att binda ihop för att få den krämiga konsistensen. Andra tillsatser som kan ses är emulgerande vilket bidrar till mjukheten av produkten.

Du kanske också gillar

Här kan du hitta relaterade artiklar med det inlägg som du nyligen läst.