Gul, grön och lila… Var kommer färgerna från skönhetsprodukter med mineraler från?

Hej!

Som ni vet kommer mineralöggonskuggor i ett så brett färgschema att det knappast går att välja endast en. Blå, gul, röd och grön är endast några av dem. De ansvarar för två uppgifter: mineralögonskuggor ger oss snygg makeup och ger olika finish. Vet du hur en färg av en mineralprodukt erhålls? Om inte, läs då vidare. 

Färgade oxider i mineralprodukter 

Du kan finna dessa för det mesta i ögonskuggor och blush, de tillsätts sällan i concealers, foundation och puder. I de flesta fall finns det fyra grundläggande färgade oxider i konstraterande nyanser som gör det möjligt att få olika färger. Dessa är: gul järnoxid, röd järnoxid, kromoxid grön och ultramarin (ultramarinblå och ultramarinviolett). Om du vill modifiera en product med mismatchande nyans eller värma upp/ kyla den, då bör färgande oxider som köps som färgmellansprodukter kunna fixa det. 

Om det inte vore för oxiderna skulle dina skönhetsprodukter med mineraler vara vita, och de skulle ge dig lätt eller heltäckning och en highlighting finish. Oxidernas koncentration i produkterna bör vara väldigt låga. De kan användas som självstående färgningsprodukter eftersom deras konsistens hindrar att de används som lösa produkter. Dessutom är det svårt att få bort dem från huden och att få bort kvarliggande rester från sminkborstar.

MINERAL PIGMENT är endast ett annat ord för färgade oxider.

Typer av färgade oxider

  1. Gul järnoxid är ett neturalt pigment som varken värmer upp eller kyler ner en särskild färg. För att uppnå detta måste gul järnoxid nämligen kombineras med antingen ultramarin eller kromoxid grön för en nedkylningseffekt, eller med röd järnoxid för att få en varmare effekt. Produkter som innehåller denna oxid rekommendars för personer med trött hud, rosacea och förstorade kapillärer. Det stämmer inte att gul järnoxid skapar en orange nyans och att den inte är passande för blek eller rödaktig hud. 
  2. Kromoxid grön ger huden svala och olivfärgade toner. Produkter som innehåller denna oxid kan täcka rödhet och allvarlig rosacea. Desto blekare huden är, desto mer olivfärgade toner har den, medan desto brunare huden är, desto mer röda nyanser har den. 
  3. Röd järnoxid får huden att se brunare ut och ger den en varm ton. När en produkt har en hög koncentration av röd järnoxid kan det ge en orange ton. Naturligtvis kan huden även få en tydligare ton tack vare kromoxid grön. 
  4. Blå och violett, vilket är ultramarin, svalnar huden eller mjukar upp varma och neutrala färger. Tack vare dessa kan du få neturala, tonade och svala färger. 
  5. Andra vanliga färgade oxider är: titandioxid (titanvit), zinkoxid (zinkvit), svart järnoxid, manganviolett, preussisk blå (Berlinblå).

Hur kombinerar man mineral pigment?

Om du vill kombinera flera pigment eller tillsätta dem i en produkt, måste du veta att de kakar lätt. Av den anledningen är det nödvändigt att använda antingen en mortel eller en spatel. Ifall resultatet ändå inte matchar din hy, häll en liten mängd av skönhetsprodukten och mixa den igen med ett färgämne. Kom ihåg att du måste röra om och kombinera både pigmentet och produkten ordentligt. Annars kommer du märka att färgfläckar uppenbarar sig på ditt ansikte strax efter applicering av produkten. För att uppnå jämnt smink måste du ta bort allt smink av produkten som redan applicerats och upprepa appliceringen. Av denna anledning är det viktigt att kombinera båda ämnena ordentligt den första gången. 

Glimmer – pärlpigment

Pärlpigment, eller glimmer, tillhör silikater. Namnet kommer från det latinska order som beskriver något skinande, vilket är direkt kopplat till det resultat som glimmer producerar. De ger en glänsande, skinande, glansig, opaliserande, metallisk eller matt och tonad finish. De är tillgängliga i olika färger och i de flesta fall är de blandade med matta pigment. Ifall du tillsätter det i puder, foundation eller ögonskugga kommer du uppnå effekten av reflekterat ljus. Detta tillåter dig att få utslätad hud som maskerar rynkor och porer. Det som är intressant är att glimmer kan fungera som en självständig skönhetsprodukt – oftast har den samma form som ögonskuggor. 

Du kanske också gillar

Här kan du hitta relaterade artiklar med det inlägg som du nyligen läst.