Perfekt foundation: flytande, puder eller mousse? Vilken ska du välja?

Jag slår vad om att någon av er varje sekund konstant ändrar eran foundation i hopp om att äntligen finna den rätta produkten: den perfekta färgen, den perfekta konsistensen…de flesta tjejer väljer att endast satsa på flytande foundation. Är det alltid en bra lösning? Och vad gäller deras olika egenskaper? Silkeslen, matifierande, highlighting eller kanske lyftande? Det finns även en foundation som kombinerar egenskaperna av en primer och concealer, en typ av 3 i 1 produkt…hur ska man hålla reda på allt det här? Hur kan man matcha den bästa foundationen med din hudtyp? Jag brukade nämligen också ha detta problem. Jag kommer ihåg stunder i mitt liv då det fanns ett flertal olika foundations på mitt sminkbord, men jag sökte fortfarande aktivt efter något bättre. Idag följer jag några praktiska överväganden. 

HUR MAN VÄLJER DEN RÄTTA FOUNDATIONEN: Hemlighet nr. 1 – Hudens behov

Först och främst, kom ihåg att du måste vara medveten om din hudtyp och hudens behov för att kunna välja den perfekta foundationen. När allt kommer omkring, vad är poängen med att köpa en lättare foundation som inte är komedogen, men som å andra sidan är highlighting och fungerar därmed inte ihop med din oljiga hud? Vidare, alla av er som lider av olika typer av defekter i ansiktet kan välja en heltäckande foundation eftersom mer subtila BB-krämer inte kommer vara bra nog i detta fall. För att sammanfatta, kunskaper om din hudtyp är nyckeln till att köpa den rätta foundationen. 

Mina favorittyper av foundation är alla de som är mattifierande och näringsrika, dessa håller inte endast talgproduktionen i schack, utan ger även näring och gör huden lenare. Detta är en av de viktigaste sakerna att ha i åtanke medan du söker efter den perfekta foundationen. Man måste inse att den foundation som du väljer måste interagera med din hud. Det är det grundläggande, och samtidigt det mycket praktiska rådet som bör styra dina shoppingbeslut. 

HUR MAN VÄLJER DEN RÄTTA FOUNDATIONEN: Hemlighet nr. 2 – Färg

Foundationens färg – hur väljer man rätt? Onekligen är detta den mest ställda frågan när det kommer till foundation. Jag är säker på att du har varit med om följande scenario någon gång: du var säker på att färgen på den foundation du valde var perfekt, men när du kommit hem visar det sig att när den utsätts för solljus ser den helt annorlunda ut (vilket innebär ”hemsk”). Denna situationen uppkommer på grund av det artificiella ljuset i butiker som lurar oss, särskilt gällande färger. Kortfattat, artificiellt ljus gör att vi upplever färgerna som annorlunda i jämförelse med när vi ser dem i soljus. Därmed, om möjligt fråga ett butiksbiträde att ge dig gratis testprov i några olika färger och testa dessa hemma. Utsätt ditt ansikte för starkt dagsljus för att vara säker på att en särskild färg passar perfekt med din hudton. Med andra ord, ställ en spegel bredvid fönstret 😉

Det fungerar inte jättebra att testa färgen av en foundation på din handled. Men ändå är detta vanligt bland många av oss. Det är inte sant att hudfärgen på din handled är lik den i ditt ansikte. Därutöver vill du ju inte bära foundation på din handled, eller hur? Därmed, välj 3 färger som du anser är de närmsta till din ansiktston och applicera dessa på din kind. Dra 3 horisontella linjer med foundation bredvid varandra på kinden. Detta kommer hjälpa dig besluta om vilken färg som bäst matchar din hudton. 

HUR MAN VÄLJER DEN RÄTTA FOUNDATIONEN: Hemliget nr. 3 – Konsistens & formel

Nu går vi vidare till den aspekt som, jag gissar, de flesta av oss börjar med när vi köper foundation – konsistens. Vi har en konstigt tendens att favorisera flytande foundation eftersom tror att endast denna typen av foundation kommer vara enkel att jämt sprida ut över ansiktet. Den sorliga sanningen är att inte varje ansikte tycker om den här typen av foundation. För att förtydliga, en oljig hudtyp kommer fungera bättre med en mattifierande foundation i en moussekonsistens, medan känslig hud som lätt blir irriterad kommer fungera bättre med en mineral baserad och lös foundation. Utbytet av foundation är i verkligheten mycket stort: 

  • pressad foundation – kan vara rätt användbar under dagen eller under en resa. Den kan vara lite besvärlig när det kommer till appliceringen och i ”ovana” händer kan resultatet bli lite onaturligt. 
  • stick foundation – i de flesta fall är resultatet heltäckande. Den kräver lite träning för appliceringen. 
  • mousse foundation – mjuk och skummig, perfekt för oljig hud som tenderar att glänsa. Den håller huden i schack och saktar ner talgproduktionen under en längre tid. 
  • foam foundation – en koreansk hit, mjuk och len, ofta berikad med näringsämnen, perfekt för en mogen hudtyp, tillräckligt liten för att få plats i handväskan, kan appliceras några gånger under dagen. 
  • powder foundation – ofta mineralbaserad. För mig är detta den bästa typen av foundation. Den blandas med huden förvånadvärts bra men ger även en väldigt naturlig och silkesliknande färg. Den sitter på huden orörd under en längre tid. 
  • gel foundation – en lösning för oljig hud. Trots att resultatet inte är heltäckande gör den huden silkesaktig och matt. Dessutom är den lätt på huden och kan därmed betraktras som en perfekt foundation för sommaren. 
  • liquid foundation – lätt och effektiv. Perfekt för torr, känslig och normal hudtyp. Ofta har den många aktiva, näringsgivande och återfuktande egenskaper. 
  • cream foundation – det är en ganska tjock och tät foundation med otroliga kamouflagegenskaper. I de flesta fall är den designad för problemhud med synliga defekter. Den kan vara för tung att bära under sommaren, fast den innehåller ofta solskydd och kan därmed skydda huden från åldrande utav solen. 

Som det är lätt att förutse beter sig var och en av de övre nämda foundationen olika på huden och har alla olika syften. I den flesta fall fungerar inte flytande foundation på oljig hudtyp, och inte heller på problemhud eftersom dess täckning och mattifierande egenskaper inte är bra nog. En av de bästa foundationen i allmänhet är de lösa (mineral) foundationen eftersom de innehåller naturliga, näringsrika och vitaliserande ämnen. De har även camouflagegenskaper men som inte överbelastar ansiktets hud. De gör huden substilt matt. 

HUR MAN VÄLJER DEN RÄTTA FOUNDATIONEN: Hemlighet nr. 4 – Komposition

Jag slår vad om att du inte anser denna punk en stor överraskning då alla vet att vad en särskild produkts komposition är gjord av är extremt viktigt. Desto fler aktiva och konditionerande ämnen en produkt har, desto bättre. Inte utan orsak har mineral foundation tagit skönhetsmarknaden med storm. Det samma är sant för de otroliga koreanska BB-krämen. Detta är produkter som inte endast förser dig med det perfekta sminket, men även förbättrar hudens välmående och skyddar den mot de många negativa påhoppen från externa angripare. 

Jag hoppas verkligen att min guide har varit hjälpsam och att inga av er kommer igen möta problem med att fixa den rätta foundationen. Jag uppskattar det även om ni delar era metoder för att hitta den perfekta foundationen. Ha en bra dag! 

Du kanske också gillar

Här kan du hitta relaterade artiklar med det inlägg som du nyligen läst.