Hur kan man hantera trasiga nagelband? Mina metoder för att hålla händerna snygga

Huden runtom naglarna är konstant utsatta för skada, huvudsakligen på grund av dess läge – det är placerat på fingrar som utför tusentals aktiviteter per dag. Varför går huden runt naglarna sönder och sticker ut så enkelt? Hur hjälper jag huden hålla sig i gott skick? Här är mina metoder för att hantera torra och trasiga nagelband. 

Varför sticker huden runt naglarna ut? 

Det finns många anledningar som orsakar dessa otrevliga och trasiga nagelband. De vanligaste är:

  • oregelbunden handvård
  • oduglig manikyr (för regelbunden borttagning av nagelband)
  • nagelbitande 
  • frekvent utsättning av tvättmedel
  • har oskyddade händer utomhus (ex. iskallt väder, stark vind)
  • tendens till torr hud
  • hudsjukdomar (allergi, atopisk dermatit, eksem)
  • vitaminbrisk (grupperna A, E, B)

Hur håller man huden runt naglarna i gott skick för att förhindra trasiga nagelband?

När det kommer till att behandlar huden runt naglarna är det viktigaste att vara systematisk: systematisk applicering av handkräm, systematisk manikyr och systematisk användning av näringsrika balsam.

Jag applicerar alltid handkräm efter att ha duschat eftersom kontakt med vatten skadar hudens naturliga och skyddande hydrolipid hudlager. När mina händer väl är rena behandlar jag dem med en lätt hudkräm, men vid läggdags använder jag en rik kräm som innehåller urea. Var 10:e dag gör jag min maniky. Jag tar inte port nagelband med nagelklippare – istället mjukar jag upp dem med en speciell vätska eller olivolja för att sedan skjuta tillbaka dem med en manikyrpinne av trä. Därutöver, ibland behandlar jag mina händer med en mycket näringsrik handmask. När jag vill förbereda den, kombinerar jag en tesked av min favoritkräm, sötmandelolja, och honung. Sedan, sprider jag såklart ut min hemmagjorda handmask på händerna och låter den vara i 20 minuter. Om jag har mer tid till min förfogan sätter jag på mig bomullshandskar (men du kan även använda matfolie) eftersom värme hjälper masken ge en bättre effekt. 

Vilka är mina andra metoder för att hålla min hud runt naglarna i gott skick? Jag försöker äta hälsosamt och dricka mycket vatten. Trots allt är en välbalanserad diet kärnan av hud som ser friskt ut. Ytterligare skyddar jag mina händer med handskar – varma handskar när jag lämnar hemmet i kallt väder, och gummihandskar när jag ska börja städa i hemmet. 

Mina metoder för att hålla trasiga nagelband under kontroll

Förberedelser för att ta bort nagelband 

En gång per vecka blöter jag ändan av mina fingrar i vatten i 5-10 minuter. Sedan använder jag ett preparat om underlättar bortagning av nagelband och som finns i de flesta apotek. Efter 2 minuter använder jag en träpinne för att skjuta nagelbanden tillbaka. Däremot, ifall preparatet verkar ineffektivt kan du testa att använda en nagelklippare. Därefter masserar jag olivolja in i huden runt naglarna.

Kräm med urea och olivolja för att hantera trasiga nagelband

De här produkterna är ett måste! Genom dagen – när jag känner för det – applicerar jag en handkräm och gnuggar olivolja in i torra delar av huden.

Hemmabehandlingar för att hantera trasiga nagelband

Jag älskar att utföra dessa! Behandligen som jag tycker mest om är att blöta naglarna i uppvärmd olja (ex. jojobaolja eller kokosolja) i 10-15 minuter. Ibland blöter jag mina naglar i ett mjölk och honungsbad – det har en återfuktande och mjukgörande inverkan.

Behandling över natten för torra och trasiga nagelband

Under natten bör huden runt naglarna utsättas för dubbelt så mycket vård, eftersom detta är tidpunkten då huden absorberar näring bättre. Av denna anledning applicerar jag ett tjockt lager av handkräm/olja på händerna och sätter sedan på mig bomullshandskar. Tack vare detta börjar de jobbiga och trasiga nagelbandet att läka och huden blir mjuk och väl återfuktad. Däremot, om problemet med de trasiga nagelbanden är mer allvarligt, till den grad att såren gör ont, föreslår jag att använda en speciell kvällsdressing. Detta bör hjälpa din hud att återhämta sig snabbare. 

Vilka är dina metoder för att hantera trasiga nagelband? Vad gör du för att hålla händerna återfuktade? Jag ser fram emot dina råd!

Du kanske också gillar

Här kan du hitta relaterade artiklar med det inlägg som du nyligen läst.