Mina testade metoder för snygga naglar? Så fixar du nagelvård hemma, steg för steg

”Snygga naglar” – vad betyder det för dig? För mig behöver naglarna varken täckas med lack eller dekoreras med något mönster för att kallas snygga. Min förståelse av ”snygga naglar” är att de är hälsosamma. Därför, istället för att använda nagellack och rita några praktfulla mönster, tar jag helt enkelt hand om mina naglar. Här är mina metoder för att hålla naglarna snygga. 

Mina metoder för snygga naglar

Mindre är mer

Så enkelt är det, och det gäller alla möjliga delar av livet, inte endast när det kommer till nagellack. Oavsett om det är gel- eller akrylnagellack, torkar de alla ut nagelplattan och blockerar tillgången till syre. Därav blir naglarna mindre elastiska och övergår till att bli mer sköra och splittras enkelt. Med andra ord, om du regelbundet gör manikyrer – vilket innebär att du inte ger naglarna chans till att återhämta sig –  gör du naglarna svagare. Av den anledningen är det främsta jag gör för att hålla naglarna snygga = hälsa, jag lägger undan nagellack i två till tre veckor. 

Skyddshandskar för snygga naglar

Naglarnas välmående försämmras som ett resultat av att naglarna frekvent utsätts för tvättmedel. Alla hushållssysslor som genomförs utan handskar (ex. diska, fönster/golvputs, handtvätta) är den värsta typen av skada som du kan utsätta dina häner och naglar för. 

Hemmamanikyr steg för steg

Nu när vi har tagit hand om – låt oss kalla det – infrastruktur, kan vi fortsätta med nagelvård. Hur uppnår man effekten av snygga, naturliga naglar? Genom hemmamanikyr och näringsgivande blötläggning. Denna skönhetsritual kommer återfylla nagelbanden med vatten och förstärka hella nagelplattan. 

Hur gör man en hemmamanikyr?

  1. Jag använder acetonfri nagelborttagning för att bli av med gammalt lack och sedan tvättar jag händerna med mild tvål. 
  2. Jag filar naglarna så att de får en önskvärd form. Jag använder en pappersfil (du kan även använda en glasfil) och jag filar endast i en riktning. 
  3. Jag behandlar mina nagelband med en mjukgörande lotion. Samma effekt ges av att blöta fingrarna i vatten med olivolja
  4. Jag torkar försiktigt mina händer och skjuter lätt tillbaka nagelbanden med en manikyrpinne av trä. 
  5. Jag tar bort nagelbanden med vassa tånger för nagelbanden. Självklart tar jag inte bort för mycket av nagelbanden för att undvika matrisskada (detta kan orsaka sår).

Näringsgivande blötläggning steg för steg

  1. Jag värmer sakta ca en deciliter av olivolja
  2. Jag tillsätter insidan av en A+E vitaminkapsyl (ett kosttillskott tillgänglig på apotek) och blandar ihop det med oljan.
  3. Jag doppar mina naglar i varm olja och håller dem under oljan i minst 10 minuter. 
  4. Jag tar bort kvarliggande olja med en pappershanduk. 

Naturligtvis kommer endast en sådan behandling inte förbättra dina naglars välmående förevigt. Om du vill göra det effektivt måste du utföra dem systematiskt. Både manikyr och näringsgivande blötläggning måste utföras en gång i veckan. Under resterande dagar försöker jag ge näring åt naglarna genom naturliga oljor och balsam som är tillgångliga i ett apotek nära mig. Jag gnuggar produkterna in i naglarna; jag lägger även extra vikt vid lunulan (den ljusa halvcirken på naglarna). Oftast använder jag mig av castorolja (det förebygger splittring av naglarna), arganolja (återfuktar och fördröjer åldrande) såväl som många vitaminrika nagelbalsam (jag använder endast oljebaserade balsam). Vad jag undviker är de balsam som innehåller formaldehyd eftersom de torkar ut och förhindrar skinande naglar.

Japansk manikyr

Detta är en näringsberikande behandning som rekommenderas för att hantera torka och splittrade naglar. Den går ut på av att gnugga en grön röra in i nagelplattan. Denna röra är mycker näringsrik och innehåller många förstärkande ämnen såsom kiseldioxid från japanska hav, bipollen, keratin och vitaminerna A och E. Japansk manikyr ger dig näringsberikade och naturligt rosa naglar vars välmående är mycket uppenbart. 

Vad betyder ”snygga naglar” för dig? Hur håller du dina naglar snygga? 

Du kanske också gillar

Här kan du hitta relaterade artiklar med det inlägg som du nyligen läst.