Hur håller jag mina händer vackra? Min dagliga handvårdsrutin

Våra händer utför miljontals aktiviteter varje dag. Trots tat de är vana vid arbete så är huden som ligger över dom  väldigt känslig och behöver få rätt sorts omsorg. En daglig handvårdsrutin måste anpassas efter den naturliga åldersprocessen som huden börjar genomgå efter vi fyllt 30. Vilken handkräm ska man välja? Hur förhindrar man åldersteckan och får slät hud på händerna?

Vilken handkräm ska man välja?

Slitna och torra händer behöver en kräm som innehåller urea, glycerin och sorbitol som binder sig till vätskan på handens yta. Förberendande behandling med vitamin E, retinol, hyaluronsyra och collagen förstärker huden och har en anti-ageing effekt. Medan ämnen som panthenol, lanolin och kalcium lindrar irriterad hud och hjälper bota atopisk dermatit och andra liknande hudåkommor.

Men att bara använda handkräm räcker inte. En lätt och återfuktande kräm är nödvänding på sommaren men på vintern krävs en kräm som är riklig och skyddande.

Hur får man slät hud på händerna?

För att förbättra och släta ut händerna så applicerar jag en saltskrubb en gång per vecka. Jag blandar en sked med salt med en sked olivolja. Sen gnuggar jag in min hemmagjorda handskrubb i huden på händerna tills saltet smälter. Sedan tvättar jag händerna och gnider in dom i citronjuice blandad med vatten (i 1:1 proportioner). När jag är färdig så handtorkar jag mina händer och följer upp med en återfuktare. Jag tycker att saltskubb för händerna är väldigt effektivt eftersom saltet ser till att släta ut huden och gör den mer smidid samt att fruktsyrorna från citronen förbättrar alla missfärgningarna på huden.

Hur förhindrar man händerna från att åldras?

Handflatan har tjockare hud som har många ceptorer. Översidan har däremot ett väldigt tunnt hudlager som nästan är helt berövat på subkutanvävnad. Om händerna inte byggdes upp på detta sätt så skulle vi inte kunna böja fingrarna eller göra exakta rörelser med händerna. Subkutanvävnaden som bästan helt saknas – och som mestadels består av fettvävnad – ligger bakom det ökande åldrandet hos händerna. Som jag nämnt tidigare så börjar de första tecknen på åldrande att synas när vi är runt 30. Även om detta är en helt naturlig process, så kan vi försena den. För att göra detta ska du använda krämer som ger skydd och återfuktning.

Hur tar jag hand om mina händer?

Inna jag gör husarbete eller applicerar på en skrubb på mina händer, så använder jag ett nagelbalsam först. Sen så tar jag en riklig kräm och gnuggar in den i huden. Jag skulle helt enkelt rekommendera en bio-glove kräm då den skapar en intensivt skyddande film som blockerar orenheter och andra skadliga ämnen från att komma åt huden. Den börjar verka inom 2 minuter från att applicerats på händerna. Sen så skulle jag satt på ett par laterxhandskar, men då jag är allergisk mot latex så använder jag gummihandskar som har ett ett extra lager bomull inuti istället.

Nu när jag är redo så städar jag huset 🙂 Och vad gör jag när jag är klar? Jo då tvättar jag händerna, men inte i varmt vatten för det torkar ut överhuden – vattnet ska inte vara varmare än 20 grader. Sen såtorkar jag händerna genom att trycka en handduk mot huden – jag gnuggar den inte. Du bör hoppa över huden mellan fingrarna. Sists så använder jag en hand och nagel kräm.

Vilka sätt använder du för att hålla dina händer fina? Vilka handvårdprodukter använder du? Jag ser fram emot era kommentarer!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar

Här kan du hitta relaterade artiklar med det inlägg som du nyligen läst.